Skip to main content

10 okt – Registratie Groen Rechts

10 okt – Registratie Groen Rechts
Kiesraad registratie aanduiding

Kiesraad registratie aanduiding

De Kiesraad heeft op 10 oktober 2016 het verzoek ingewilligd om de partijnamen (‘aanduidingen’) ‘Groen Rechts’, ‘De Republikeinen’, ‘Forum voor Democratie’ en ‘Healthy Earth’ in te schrijven in het register van aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezing. Verder lezen bij de Kiesraad

En zo zijn we weer een stap verder!

15 maart – Tweede Kamer verkiezingen

Op 15 maart is het weer zover. Een ongekend aantal partijen doet mee met de verkiezingen. Net als wij, Groen Rechts. Wat het in ieder geval aantoont: er zijn in Nederland veel mensen die denken dat ze iets beter kunnen dan ‘Den Haag’. Dat ligt misschien ook wel in onze aard. En twee: dat het kennelijk zo urgent is, dat ze ervoor een partij oprichten, geld verzamelen, ondersteuningsverklaringen, kandidaten, posters etcetera.

30 jan – Dag van kandidaatstelling bij Kiesraad

Op de dag van kandidaatstelling leveren politieke partijen hun kandidatenlijsten en andere stukken in bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Op deze lijsten staan namen van personen die zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamerverkiezing. Het inleveren van de kandidatenlijsten moet tussen 09.00 en 17.00 uur gebeuren.
Nederlanders met stemrecht mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezingen onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

16-30 jan – Ondersteuningsverklaringen

Personen die deelname van Groen Rechts aan
de verkiezing ondersteunen (niet perse kiezen) kunnen van 16 tot 30 januari, 14 dagen lang, een ondersteuningsverklaring afleggen in hun gemeentehuis.
Nederland telt 20 kieskringen en bij de Tweede Kamerverkiezing moet een lijst worden ondersteund door ten minste 30 kiezers per kieskring. De twintigste (‘Bonaire’) vormt hierop een uitzondering (10 steuners). Wil een partij meedoen in alle , dan moet ze dus in totaal 580 (19×30+10)
ondersteuningsverklaringen overleggen. Wij gaan dat ook doen.

Kent u mensen die tussen 16 en 30 januari wel even naar het gemeentehuis willen om te verklaren dat ze het best vinden dat Groen Rechts mee doet aan de verkiezingen? Of wilt u dit zelf wel doen? Stuur ons een bericht!

19 dec – Laatste dag registratie naam partij voor verkiezingen

Op ieder moment kan een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid een aanduiding laten registreren bij het centraal stembureau voor de betreffende verkiezing (bijvoorbeeld de Kiesraad bij landelijke verkiezingen). Om met de aanduiding mee te kunnen doen aan de eerstvolgende verkiezingen, moet de aanvraag 43 dagen voor de kandidaatstelling worden ingediend. Partijen die geen aanduiding registreren of personen die zich individueel verkiesbaar stellen, kunnen alleen deelnemen met een zogenoemde blanco lijst. Een dergelijke lijst krijgt alleen een nummer (bron: Wikipedia).