Even voorstellen

Daan van Reenen

Daan van Reenen

Mijn naam is Daan van Reenen, en ik ben de initiatiefnemer van deze partij. Ik ben gewoon een Nederlandse burger die op een gegeven moment vond dat het zo niet langer kon met de politiek in Nederland en Europa. Al snel kwamen er anderen bij die gingen meehelpen, meedenken, meeschrijven. Ondertussen is er een groep van burgers die mee doen om Groen Rechts in Den Haag te krijgen

Ik vind dat Den Haag eigenlijk gewoon broddelwerk aflevert. Grote issues worden niet goed of structureel aangepakt. Er worden veel korte termijn maatregelen genomen en er wordt gesjoemeld, ook met wetten. Daarnaast hebben niet-democratische lobbyclubs teveel invloed. Nederland kan volgens ons beter, en dat ligt vaak ontzettend voor de hand. Uitgangspunt is dat we het samen zullen moeten gaan doen, want alleen dan werkt de oplossing echt. Gelijke kansen en transparantie zijn de daarbij de voorwaarden om er weer vertrouwen in te krijgen.

Ik snap de frustratie van PVV-stemmers en anderen heel erg goed. Die frustratie is deels ook de reden waarom ik met deze partij ben begonnen. Maar dat de partij PVV zo gegroeid is, en dat de VVD en CDA daarmee hebben samengewerkt, beschouw ik als een grote schandvlek in de Nederlandse geschiedenis. De PVV oplossingen kunnen ook helemaal niet, maar kennelijk hoeft dat voor veel mensen niet.

Ik snap de PVV-stemmers dus wel. Maar wij denken wel dat we in moeten gaan tegen de partíj PVV en hun standpunten. En ook tegen de VVD omdat deze samenwerking met PVV niet uitsluit. Ik vind dat we met zijn allen wakker moeten worden, en in ‘het verzet’ moeten. En het beste verzet is niet ‘terugschelden’ of ‘net zo negatief worden over migranten, om stemmen af te pakken’ zoals de VVD als strategie heeft gekozen. Nee, het beste verzet is een alternatief te bieden waarin alle Nederlanders zich begrepen en vertegenwoordigd voelen, zonder dat een deel van hen gediscrimineerd en beledigd wordt.

En nog beter: de alsmaar doorzeurende problemen in de zorg, integratie, onderwijs en klimaat nu eindelijk eens goed aanpakken. Dat is namelijk de voedingsbodem van de protestpartijen. En daarom Groen Rechts: geen uitstel meer. De koe bij de horens!

…………..

In het dagelijks leven werk ik als (zelfstandig) adviseur en programma-/projectmanager bij verschillende organisaties en bedrijven. Meestal gaat het om het oplossen van hardnekkige problemen in de manier van werken, of bij het bedenken van nieuwe producten en een nieuwe benadering van de klanten. Ik ben dan zowel betrokken bij de strategie als bij de praktijk.

Ik ben een domineeszoon die zijn jeugd in Harderwijk en Ermelo heeft doorgebracht. Daarna heb ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en in Cairo (Egypte) Arabisch en Hebreeuws gestudeerd. Ik ben daarbij gespecialiseerd in islam, jodendom en christendom, maar ook de vroege geschiedenis van het Midden-Oosten. Ik heb na een studiejaar in Egypte een tijdje als vertaler en tolk Arabisch gewerkt. Na op de Vrije Universiteit te hebben gewerkt aan NWO-onderzoek over islamitische bronnen (Hadith) ben ik in de uitgeverij terecht gekomen.

Naast mijn werk klus ik veel, en heb daarvoor cursussen stuccen, metselen,  meubelmaken en tuinontwerp gedaan. Recent heb ik een cursus koken gedaan. Ik houd graag diners met vrienden, met steeds een ander land als inspiratie.

Ik houd ervan dingen te laten werken. Ideeën en idealen zijn mooi, maar ze laten werken is mooier. Mijn motto is ‘dreams don’t work unless you do’ (citaat van John C. Maxwell), oftewel: aan de slag!

Inspiratie

Dit initiatief is geïnspireerd door twee belangrijke personen in mijn leven:
1) mijn fantastische kleinzoon die nu alweer 9, nee 11,  maanden is en bijna loopt. Hij verdient onze inzet voor zijn toekomst.
2) mijn goede vriend Milko die onlangs onverwachts is overleden. Zijn enthousiasme en betrokkenheid in het algemeen, maar ook voor een beter Europa, was een grote inspiratiebron.